Cum se adaptează evenimentele culturale în contextul pandemiei, o inițiativă de lucru marca Asociația Timișoara 2021

0
71

Cum afectează criza actuală sectorul artistic? Ce era acesta plănuit? Cum se adaptează noilor constrângeri? Sunt câteva întrebări la care Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, împreună cu partenerii programului cultural Timișoara 2021, va răspunde, reflectându-le în modul în care evenimentele artistice se adaptează la realitatea post-pandemie.

Din 4 mai, pe pagina de Facebook Timișoara 2021, liderii unor organizații și inițiative culturale timișorene vor împărtăși cu publicul gândurile lor despre transformările prin care trece sectorul cultural, dar și soluțiile găsite pentru continuarea programelor. Discuțiile vor fi realizate prin intermediul unor intervenții filmate, reunite sub titlul TransFormArt. Inițiativa Asociației Timișoara 2021 își propune să creeze contextul de discuție al unei analize constructive asupra dificultăților pe care le traversează sectorul cultural, dar și să stimuleze o idee comună care poate veni în ajutorul întregului sector cultural din Timișoara, dar și din România.

„Este timpul să regândim modul în care Timișoara va lumina orașul, țara, Europa, în anul Capitalei Culturale. Noi, Asociația Timișoara 2021 și partenerii noștri, ne aflăm în fața unei provocări, de a dovedi că putem regândi și adapta proiectele noastre culturale, în condițiile actuale de distanțare socială, de izolare și cu diferite restricții. Împreună avem capacitatea de a ne adapta, de a trece – doar parțial, acolo unde se poate – în mediul online, de a modifica unele proiecte sau chiar de a le amâna, dar numai în scopul de a le continua în condiții de siguranță pentru public și pentru artiști. Creativitatea este importantă pentru ca Timișoara să lumineze din nou, așa cum a făcut-o în momentele grele ale istoriei sale. Pentru că după această perioadă, lumea va fi altfel decât am cunoscut-o până acum, scena culturală și artistică are nevoie de TransFormArt, de exemple pozitive despre cum ne putem adapta de acum înainte.”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Asociația își continuă misiunea de a dezvolta Programul Cultural, precum şi de a strânge fondurile necesare organizării, promovării şi implementării acestuia. În anul 2019, în primul an de producție propriu-zisă, Asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale, la care au luat parte peste 130.000 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here