Planul lui Fritz pentru spațiile verzi din oraș: Voi fi primarul Timișoarei, nu prim-drujbarul Timișoarei

0
137

Candidatul USR/PLUS la Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz, a susținut, miercuri, o conferință de presă în Parcul Civic – aflat teoretic în amenajare, dar unde nu s-a mai lucrat nimic dinainte de starea de urgență – în cadrul căreia a expus planul lui pentru ca Timișoara să redevină „orașul parcurilor și al florilor”.

Înainte de a expune planul său pentru spațiile verzi din oraș, Fritz a făcut o radiografie a stării actuale în care se află parcurile din Timișoara.

„Timișorenii suferă din cauza lipsei spațiilor verzi, din cauza tăierii copacilor și își amintesc cum a fost Timișoara… Timișoara parcurilor, Timișoara florilor. Sunt convins că Timișoara poate să devină din nou cunoscută ca orașul parcurilor și florilor. Declinul nu este o întâmplare, este rezultatul direct al unei politici în care asfaltarea, betonarea sunt ceva normal, în care dezvoltarea în forță este opusul ecologiei. Eu voi fi primarul Timișoarei, nu prim-drujbarul Timișoarei”, a explicat Fritz.

El a explicat că nu este o întâmplare faptul că ține conferința de presă în Parcul Civic, aflat în zona centrală a orașului.

„Parcurile fac parte din identitate istorică a Timișoarei. (…) Parcul Civic stă închis de câteva luni de zile. Și Parcul Central a stat închis peste doi ani. Dacă mergem în cartiere, vedem spații verzi lăsate în paragină. Vedem un potențial lovit de nepăsare și cârpeală. Nicio administrați, din păcate, în ultimii 30 de ani nu a fost în stare să îngrijească acest potențial și nicio administrație nu a fost în stare să crească aceste spații verzi”, a mai spus Fritz.

Din datele prezentate de el, reiese că Timișoara, oraș aflat în procedură de infringement din cauza poluării, este la capătul listei orașelor mari din România pe lista spațiilor verzi pe cap de locuitor. Cu 15 mp, conform candidatului USR/PLUS, Timișoara concurează doar cu Aradul, în timp ce Cluj, Oradea sau București au suprafețe aproape duble de spații verzi pe cap de locuitor.

Fritz a criticat și Horticultura, firma Consiliului Local Timișoara care se ocupă de administrarea spațiilor verzi în oraș și care, conform acestuia, a primit cu 4 milioane de euro mai mulți bani decât în contractul anterior, pentru aceeași muncă. Candidatul USR/PLUS mai susține și că această muncă a celor de la Horticultura lasă de dorit, având în vedere halul în care a ajuns Parcul Rozelor cu puțin timp în urmă.

Promisiunea lui Fritz este că fiecare timișorean va avea acces facil la un spațiu verde, în apropierea locuinței sale.

„Noi vrem să schimbăm ac abordare lipsită de viziune și respect. Timișoara trebuie să devină din nou un oraș verde nu numai în centru, dar și în cartiere. Fiecare cetățean trebuie să aibă acces la umbră, la o bancă, la un parc la cel mult zece minute de casa sa”, promite candidatul USR/PLUS.

Mai mult, el dorește reînființarea postului de grădinar-șef al orașului, un post deținut în trecut Wilhelm Muhle, în condițiile în care familia Muhle a fost cea care a realizat Parcul Rozelor. Acest post, spre deosebire de cel al directorului Direcției de Mediu din cadrul PMT, se va ocupa strict de spațiile verzi ale orașului.

Nu în ultimul rând, Fritz vrea să descopere vechile canale de desecare din Timișoara și din împrejurimi și să le pună în valoare, creând una dintre cele mai mari zone „verzi-albastre” din România și un loc de promenadă și relaxare pentru timișoreni.

Astfel, planul lui Fritz se bazează pe trei componente: restructurarea modului de administrare a spațiilor verzi de către Primăria Timișoara, protejarea spațiilor verzi existente prin realizarea unui registru real al spațiilor verzi din municipiu, precum și a unui inventar al copacilor istorici (care să cuprindă și un ghid de întreținere a acestora) și, în al treilea rând, extinderea spațiilor verzi din Timișoara astfel încât, în doar doi ani, orașul să ajungă de la 16 mp de spațiu verde pe cap de locuitor la 20 mp de spațiu verde pe cap de locuitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here