Sănătatea, o prioritate a administrației Dobra

0
5768

Garantat prin Constituție, dreptul la ocrotirea sănătății se numără printre Cenușăresele țării noastre dintotdeauna. Lucrurile încep însă să se miște, cel puțin în județul Timiș, unde domeniul sanitar a fost declarat prioritar de actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

            Dotarea unităților medicale din județ cu aparatură performantă, inițierea în premieră a unor programe pentru finanțarea spitalelor, alocarea de fonduri pentru asigurarea materialelor sanitare de bază sau cofinanțarea unor proiecte de mare anvergură, cu impact asupra viitoarelor decenii – toate au fost măsuri luate în ultimii trei ani, de actuala administrație județeană, condusă de Călin Dobra. Pandemia care lovit întreaga lume a cerut măsuri rapide și eficiente din partea autorităților locale, iar la acest capitol, județul Timiș a fost din nou fruntaș. Consiliul Județean Timiș a alocat aproape 14 milioane de lei, de la începutul pandemiei, pentru unitățile medicale din linia I, în lupta cu noul COVID–19. Au beneficiat de fonduri Spitalul Județean din Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase” Victor Babeș”, Spitalul Municipal din orașul de pe Bega, Spitalul Militar, Spitalul din Lugoj. Din acești bani au fost achiziționate echipamente și aparatură performantă – paturi pentru secția de ATI de la Spitalul Județean, ventilatoare mecanice, un Computer Tomograf, măști, mănuși, combinezoane, dezinfectanți, dar și teste pentru depistarea COVID-19. Personalul medical din Timișoara a beneficiat de cazare în unități hoteliere, astfel încât riscul de infectare a familiilor lor să fie cât mai redus.

            Investițiile în sănătate au fost și vor fi majore în administrația Dobra. Prima implică Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara, care intră, în cel mai scurt timp posibil, într-un amplu proces de extindere, modernizare și dotare cu aparatură medicală. Extinderea și modernizarea UPU costă 4.4 milioane lei, bani europeni. Se va construi un corp nou cu o suprafață la sol de 355 mp și o suprafață desfășurată de aproape 800 mp, cu subsol, parter și etaj. La parter, se va amplasa o cameră pentru accesul ambulanțelor și o sală nouă de așteptare. De asemenea, vor fi create spații de decontaminare și deparazitare, camere de recepție și triaj, cât și grupuri sanitare. La etaj, vom crea o sală de curs.

            Un alt proiect important, în valoare de peste 50 de milioane de lei, gestionat de Consiliul Județean Timiș, se referă la construcția unei noi maternități la Timișoara. Contractul de proiectare și execuție a fost semnat și, cel mai probabil, în jumătate de an se pune prima cărămidă la ceea ce va fi prima maternitate construită în vestul țării, după mai bine de un secol. Noua clinică de Obstetrică – Ginecologie va oferi servicii de îngrijire medicală de o calitate superioară, cât și posibilitatea realizării de noi proceduri medicale. Se vor putea realiza proceduri de inseminare in vitro, care nu pot fi efectuate în maternitatea actuală. Noua clinică va fi un etalon la nivel național în materie de servicii medicale și dotări pentru că, spune Călin Dobra, și sistemul public poate oferi servicii de calitate, precum cele din privat, chiar superioare acestora.

            Consiliul Județean Timiș, sub cârma lui Călin Dobra este partener într-unul dintre cele mai ample proiecte din țară – construirea unui nou spital, în parteneriat cu Banca Mondială și Ministerul Sănătății. Este un proiect în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, care prevede crearea unui nou Centru de mari arși și includerea Urgențelor și a Secției de AŢI într-o clădire nouă, precum și modificarea fluxurilor medicale.  În acest proiect, Consiliul Județean Timiș, pe lângă terenul pe care l-a pus la dispoziţie, susține financiar și anumite costuri necesare realizării documentației. La final, noua construcție va fi transferată în proprietatea județului.Consiliul Județean Timiș, condus de Călin Dobra. Au fost alocate aproape 13 milioane de lei pentru OncoGen, Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului. CJ Timiș contribuie cu 2,5 milioane de lei pentru achiziția unei platforme de software, după ce, a contribuit cu 10 milioane pentru cumpărarea de echipamente medicale. Pe de altă parte,  Consiliul Județean Timiș a inițiat, în premieră, un program care își dovedește din plin utilitatea. Schema de minimis a apărut în 2019, și pentru că a fost un succes, a fost continuat și în 2020. În total, aproape 3 milioane de lei sunt prevăzute în bugetul CJ-ului, pentru achiziţia de aparatură medicală, în spitalele din orașe și municipii. Spitalele din Lugoj, Făget, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, dar și spitalul Municipal din Timișoara vor cumpăra echipamente de ultimă generație, care vor ajuta medicii să stabilească diagnostice mai precise și pacienții să depășească problemele medicale cât mai repede.Spitalul Județean din Timișoara, cea mai mare astfel de unitate din vestul țării, beneficiază doar în 2020 de aproximativ 10 milioane de lei, doar pentru investiții. Din această sumă, cea mai mare parte merge spre reamenajarea secției Clinică de Urologie și ATI transplant renal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here