Președintele contestat din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a depus în secret jurământul pentru al șaselea mandat

0
38

Agenția de stat Belta a relatat că Lukașenko a pus mâna dreapta pe Constituție și a depus jurământul de învestire în funcție în cadrul unei ceremonii la care au participat câteva sute de persoane. Liderul contestat al Belarusului a transmis că țara are nevoie de stabilitate și consens într-o perioadă în care lumea se îndreaptă înspre ”o criză globală”. ”Nu pot, nu am niciun drept să îi abandonez pe bieloruși”, a conchis acesta, citat de hotnews.

Lukașenko, aflat la putere de peste 25 de ani, susține că a câștigat alegerile din 9 august cu peste 80% din voturi. De atunci, zeci de mii de oameni contestă în stradă rezultatul scrutinului, acuzându-l pe liderul de la Minsk că a fraudat alegerile. 

Miile de arestări, retragerea acreditărilor pentru jurnaliștii străini și violențele la care au fost supuși protestatarii în închisori după realegerea sa au făcut ca Lukașenko, despre care s-a spus că este ”ultimul dictator al Europei”, să fie tot mai izolat pe plan internațional, singurul său aliat rămânând Vladimir Putin. În urma confruntărilor de la proteste, trei oameni au murit și zeci au fost răniți. Rezultatul alegerilor nu a fost recunoscut nici de Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a transmis că nu îl va mai recunoaște pe Lukașenko drept președinte al Belarusului după expirarea actualului mandat. În paralel, mai multe state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au constituit o misiune de experţi independenţi care vor investiga încălcarea drepturilor omului şi fraudelor alegerilor din Belarus. Printre aceste state se află și România. Recent, liderul contestat al Belarusului a făcut o vizită oficială în Rusia. Detalii despre întâlnirea celor doi puteți afla AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here