Portret al unui Dinu Păturică al zilelelor noastre

0
1214

Domnul Suciu Ilie, primar al comunei Lenauheim de 12 ani, se poate înscrie, cu succes maxim, în galeria modernă, a zilelor noastre, a parveniților politici de genul lui Dinu Păturică, celebrul personaj al lui Caragiale. Vătaf pe moșia liberală a celor trei localități ale comunei – Leneuheim, Grabați și Bulgăruș – Ilie Suciu taie și spânzură în administrația locală cum îl duce capul sau cum îi dictează interesele de partid sau cele necesare unei vieți de barosan.
De promisiunile electorale cu care prostește oamenii de 12 ani s-a ales praful. Ele se regăsesc ca de fiecare data, aceleași ca și acum 12, 8, 4 ani, ca obiective ale candidatului PNL la Primaria Lenauheim pentru alegerile din 27 septembrie 2020.
Amenajarea șanțurilor și rigolelor din centrele civice, renovarea clădirilor fostelor sedii ale administrațiilor fiscale din Lenauheim, Grabați și Bulgăruș, amenajarea sediului Remizei de Pompieri din Lenauheim, amenajarea și întreținerea terenurilor de sport din Lenauheim și Bulgăruș, întreținerea și modernizarea parcării din fața Cimitirului Ortodox din Lenauheim sau a parcărilor din fața școlii și grădiniței din Bulgăruș, toate sunt povești gogonate pe care le toarnă primarul la fiecare tur de alegeri.
Lista este mult mai lungă și mai complexă, nerealizările vizând mai multe domenii. Spre exemplu, nu s-a împădurit nimic în 12 ani de zile pe raza celor trei localități, iar bălțile comunale (în special cea din Lenauheim) au rămas în paragină, veritabile gropi de gunoi poluante și insalubre pentru sănătatea oamenilor. Doritori să le concesioneze au existat, dar probabil nu s-au înțeles cu primarul la unele aspecte ….
Există evident și multe “realizări “‘ale edilului , pentru că 12 ani e o perioadă foarte lungă de timp în care nu poți chiar să nu faci nimic. Deși există postul de specialist în programe europene, concurs pentru ocuparea acestuia nu a fost organizat, înființându-se în schimb – pentru odraslele consilierilor – posturi de consilier personal, consilieri la cămin sau de asistentă socială. Că doar o mână spală pe alta, nu? Susținerea se câștigă cu plocoane și cu locuri de muncă cu dedicație.
Ajutoarele sociale sau terenurile pentru tinerii căsătoriți se dau pe criterii de partid sau de portofel, iar vânzările de terenuri se fac preferențial, în funcție de numărul de voturi promise primarului în funcție. Opoziție politică nu există în comună, pentru că apropiații baronului local intimidează orice persoană care îl critică pe iubitul și minunatul conducător. Singura opoziție asumată a venit tot de la un liberal, o plângere penală a fostului viceprimar, galben-albastru cum ziceam, la adresa fostului coleg de partid. Incriminatul, primarul, l-a obligat pe viceprimar să semneze recepția a 30 de camioane de balast, în loc de 10 câte au fost aduse pentru amenajarea străzilor. Curat-murdar cum ar zice Caragiale, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here