Telekom dă țeapă după țeapă în România. O companie din Timișoara păgubită cu peste 400.000 de euro

0
160

Zilele celor de la Telekom pe piața din România sunt numărate, iar toate activele companiei urmează să fie împarțite între doi sau trei cumpărători. Pe principiul “După mine potopul” managementul Telekom girează o politică în care este urmărit numai profitul pe termen scurt, încălcând în acest fel orice etica profesională, dar și legea din România. După concedierea a numeroși angajați, închiderea televiziunilor Dolce Sport și creșterea abonamentelor în timpul derulării a milioane de contracte în vigoare, disperarea managementului Telekom de a face profit și din piatră seacă a dus la girarea unor țepe date mediului privat de afaceri din România, dar și unor instituții de stat. Acest lucru a atras nu doar multiple plângeri, ci și procese în care Telekom are calitatea de pârât/învinutit/debitor, acestea culminând cu cererea insolvenței fostului gigant Romtelecom. În prezent se află pe rol aproape 3.000 de procese în care companii ale grupului Telekom sunt parte.

Telekom acuzata de fals, uz de fals și înșelăciune

Încă de la jumătatea lui 2019, Telekom a dat dovada de lipsă de voință pentru finalizarea proietelor asumate, pentru care însă a cerut garanții și plăți în avans. În prezent grupului Telekom i se cer daune în instanță atât din partea unor instituții de stat (cel mai mare creditor fiind CJ Mureș care revendică daune în valoare de 848.000 lei) cât și entități private și persoane fizice. WSG Limited sau WordPress Mentor SRL, din Timișoara sunt doi dintre păgubiții Telekom, care în prezent solicită cu argumente solide falimentul Telekom.

WordPress Mentor SRL este unul din cele mai promițătoare startupuri românești care activează în zona de marketing online / IT. Înființată în 2018, compania din Timișoara a reușit să încheie bilanțul primului semestru din 2019 cu un profit de peste 500.000 euro. Succesul fulminant a determinat managementul companiei să ia în considerare extinderea la nivel european a operațiunilor. În acest sens parteneriatul cu un operator de telecomunicații a devenit vital, iar Telekom și-a asumat responsabilități în realizarea unei platforme de comunicare și furnizarea de servicii.

“Pentru îndeplinirea obiectivelor asumate contractual, Telekom a cerut inițial plata unor garanții în valoare de 29.000 euro în perioada imediat următoare această sumă a crescut în urma unor reevaluări interne la valoarea de 88.000 euro. A fost negociată o garnție de 45% din valoarea echipamentelor furnizate pentru 6 luni, urmând a fi restituită. După încasarea garanțiilor și semnarea tuturor contractelor … liniște.

 După o perioada 4 luni de așteptare conducerea WordPress Mentor a început să facă presiuni zilnice pentru deblocarea situației, primind însă doar promisiuni. În momentul in care a anunțat Telekom ca va depune un dosar în instanță, surpriza a venit: Telekom a afirmat ca proiectul este in desfășurare și ca echipamentele de care era nevoie pentru finalizarea proiectului… erau deja pe drum! În acest sens angajații Telekom au și prezentat AWB-uri, care ulterior s-au dovedit a fi falsuri. Practic, Telekom a sustinut, savarsind fals, uz de fals si înșelaciune, ca marfa fusese deja trimisa din depozite, desi acest lucru nu se intamplase”, spun reprezentanții WordPress Mentor SRL.

Momentan, din cauza incapacitatii Telekom de implementare a proiectului, WordPress Mentor a ajuns sa aiba pierderi de peste 400.000 euro, constand in penalitati, daune si beneficii nerealizate, sume imputabile direct Telekom.  Dincolo de aceste pierderi cuantificabile financiar, firma a fost nevoita sa isi intarzie dezvolarea si sa renunte la angajarea unor specialisti.

Amenințări în loc de soluții amiabile

“Absolut surprinzator pentru o corporatie internationala, grupul Telekom a girat ca   angajații sai sa savarseasca fapte de inșelăciune, abuz în serviciu și fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continua, cu scopul de a influența WordPress Mentor SRL să semneze și alte contracte la care să plătească garanții semnificative pentru ca angajații si managementul Telekom sa isi încaseze comisioanele si firma sa inregistreze indicatori pozitivi pe termen scurt. 

In momentul in care aceste nereguli au fost descoperite, compania s-a rezumat la a da vina pe alte departamente, pe procedura de vanzare a comapniei si pe operatori de transport, incercand sa se eschiveze. Mai mult, ulterior deschiderii dosarului de insolventa si depunerii plangerilor penale, juristii Telekom au preferat ca, in loc sa gaseasa o solutie de rezolvare amiabila a conflictului, sa recurga la amenintari”, mai spun cei de la WordPress Mentor SRL.

În contextul în care ne plângem de scăderea capitalului românesc în economie, de deficit bugetar și de lipsa de profitabilitate a unor programe de stimulare economica precum StartupNation, este incredibil cum un proiect de succes este blocat de practici imorale și ilegale ale unui gigant de telecomunicații, deținut în proporție de aproape 50% de statul român.  În prezent WordPress Mentor SRL este în negociere cu grupul Vodafone pentru furnizarea de servicii complete de telecomunicații, în vederea reluării programului de dezvoltare la nivel european.

Material preluat in intregime de pe site-ul: www.banatulmeu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here