Elvețienii decid prin referendum dacă renunță la acordul cu UE privind libertatea de circulație

0
27

Renunțarea la acordul cu UE este promovată de Partidul Popular Elveţian (SVP), cel mai mare din Parlament. În susținerea inițiativei privind preluarea controlului asupra imigrației, partidul de dreapta a folosit unele dintre argumentele invocate și de politicienii britanici pro-Brexit în campania din 2016 pentru părăsirea UE. 

”Migranţii ne schimbă cultura. Pieţele publice, trenurile şi străzile devin mai nesigure. În plus, practic, jumătate dintre toţi beneficiarii de ajutoare sociale sunt străini”, susțin membrii SVP. Potrivit acestora, din cauza imigrației, populaţia Elveţiei ar putea creşte la zece milioane de locuitori până la mijlocul secolului, de la 8,6 milioane în prezent. Partidul Popular susține și că locurile de muncă sunt în pericol, tinerii străini luând locul elvețienilor mai în vârstă. Locuinţele devin insuficiente şi se scumpesc, şcolile şi transportul în comun se aglomerează, iar construcţiile se extind tot mai mult în spaţii naturale, mai spun membrii SVP, care vor să convingă alegătorii să voteze împotriva acordului. 

Susținătorii acordului privind libertatea de circulație atrag atenţia că, în lipsa lui, companiile nu ar mai avea lucrători calificaţi, în special în domeniul sanitar sau al producătorilor farmaceutici ca Roche şi Novartis. Accesul Elveţiei la piaţa unică europeană, care ar fi influențat de renunțarea la acord, este crucială, mai subliniază aceștia. 

Potrivit unui sondaj recent, 63% dintre respondenţi se opun propunerii SVP, iar 35% o susţin.

Aproape un sfert din populația Elveției este reprezentată de cetățeni străini. Anul trecut, cetăţenii din UE și din ţări precum Islanda, Norvegia şi Liechtenstein au reprezentat 68% din cele 2,1 milioane de rezidenţi străini. Italia, Germania şi Portugalia au cele mai mari comunităţi. În UE trăiesc peste 450.000 de elveţieni, informează Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here