Cum ”ignoră” Facebook manipulările politice făcute prin intermediul rețelei sociale. Dezvăluirile unei foste angajate: ”Am sânge pe mâini” Citeşte întreaga ştire: Cum ”ignoră” Facebook manipulările politice făcute prin intermediul rețelei sociale. Dezvăluirile unei foste angajate: ”Am sânge pe mâini”

0
2003

O fostă angajată a Facebook, concediată recent de compania americană, a făcut o serie de dezvăluiri în care detaliază cum ignoră rețeaua socială conturile false cu ajutorul cărora diverși actori manipulează alegerile sau climatul politic din întreaga lume, scrie Business Insider.

Dezvăluirile au fost făcute de Sophie Zhang, o specialistă în analiza datelor, care avea rolul de a identifica conturile false făcute cu scopul de a manipula situația politică.

Într-o lungă scrisoare făcută publică de Buzzfeed News, Zhang spune că ea trebuia să decidă singură ce probleme trebuie prioritizate într-o serie de țări, printre care Irak, Indonezia, Italia, India, El Salvador și altele.

Volumul uriaș de muncă însemna că multe rețele de conturi false îi scăpau pur și simplu din vedere, un aspect evidențiat în mai multe rânduri de criticii Facebook.

Zhang susține că a găsit numeroase conturi false folosite spre exemplu pentru susținerea președintelui autoritar al Azerbaidjanului Ilham Aliev și pentru hărțuirea opoziției. Fosta angajată a Facebook spune însă că rețeaua socială nu a lansat o investigație asupra acestui caz decât după mai mult de un an de la prima raportare. Ancheta este încă în desfășurare.

La fel, compania a avut nevoie de mai bine de nouă luni pentru a acționa în fața unei campanii coordonate cu ajutorul unor conturi false pentru susținerea președintelui din Honduras, Juan Orlando Hernandez.

Între timp, noi conturi false au fost făcute de aceiași oameni, iar acestea nu au fost încă șterse. Situații similare au avut loc în Bolivia și Ecuador. Per total, spune Zhang, ea și echipa sa au șters 10,5 milioane de postări, reacții și conturi false care încercau să influențeze opinia publică în Brazilia sau în SUA.

Dar numeroase alte campanii s-au desfășurat nestingherite, în condițiile în care numărul oamenilor implicați în activitatea de monitorizare era mereu insuficient, iar aceștia nu primeau ajutor din partea șefilor. Fosta angajată mai spune că s-a confruntat cu un stres enorm și cu probleme de sănătate, un aspect de care s-au plâns mulți moderatori de conținut ai marilor companii de tehnologie. Unul dintre motive: uriașa responsabilitate cu care se confrunta mereu. ”Am luat de una singură decizii care au afectat soarta unor președinți sau a unor politicieni proeminenți. Am luat numeroase decizii în acest sens – din Irak până în Indonezia, din Italia până în El Salvador”, a spus ea. RECOMANDĂRI Cinismul afacerii COVID.

Mama i-a murit cu corona și cu trei infecții nosocomiale, iar spitalul l-a jefuit și la înmormântare Individual, impactul a fost mai degrabă redus, dar lumea este mare. Deși am luat cele mai bune decizii bazate pe informațiile pe care le aveam la momentul respectiv, în cele din urmă eu sunt cea care a stabilit că lucrurile nu trebuie duse mai departe într-un caz sau că trebuie prioritizate în altul, și știu că acum am sânge pe mâini. Sophie Zhang, fostă specialistă în analiza informațiilor la Facebook: Fosta angajată subliniază că nu crede că Facebook este condusă de oameni care au o agendă pentru a face rău. Ea spune însă că liderii companiei iau decizii pentru a proteja imaginea Facebook și sunt concentrați în special pe situația din SUA și din occident în general, ignorând probleme celorlalte regiuni ale globului. Când a cerut ajutorul companiei pentru a stopa anumite acțiuni aflate în desfășurare pe rețeaua socială, i s-a spus că ”resursele umane sunt limitate. Mai mult, ea spune că a fost amenințată că va fi demisă, dacă va continua să își posteze nemulțumirile în grupurile de discuție ale angajaților.

În cele din urmă, Zhang a fost demisă. Ea spune însă că a refuzat un pachet financiar de 64.000 de dolari oferit de companie, deoarece nu ar mai fi avut posibilitatea de a face aceste dezvăluiri. Facebook a evitat să comenteze în mod concret dezvăluirile lui Zhang. O purtătoare de cuvânt a declarat însă pentru Buzzfeed News că investighează fiecare reclamație cu atenție, inclusiv pe cele aduse în atenția publicului de fosta angajată. ”Acțiunile împotriva campaniilor derulate cu ajutorul conturilor false sunt prioritatea noastră”, a asigurat Liz Bourgeois, purrătoarea de cuvânt al Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here