Analiză: cum se împarte puterea economică pe județe și regiuni – Bucureștiul, cel mai bogat, Mehedințiul, cel ma sărac

0
53

„Harta de business a României prezintă mari discrepanțe între regiuni. În timp ce primele 10 cele mai puternice zece judeţe au concentrat în 2019 peste 70% din cifra de afaceri totală şi 2,2 milioane de salariaţi, cele mai sărace zece au generat afaceri de numai 65 de miliarde de lei – doar 4,2% din total, cu 237 de mii de angajați,” a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin.

În funcție de numărul de companii existente, Bucureștiul se află pe primul loc, cu 136,9 mii, peste 20% din total, urmat de Cluj, cu 42,9 mii de companii (6,3 % din total) și de Ilfov, cu 30,8 mii de companii (4,5% din total).

La cealaltă extremă, cele mai puține companii sunt înregistrate în Mehedinți, cu doar 3,6 mii firme existente în 2019, dar și în Botoșani, cu 4,6 mii de companii, și în Covasna, cu 4,7 mii de companii.

Polii economici ai României în funcție de cifra de afaceri și profitabilitate

Și la acest capitol Bucureștiul se află pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 570,8 miliarde lei în 2019. Diferența față de locurile următoare este uriașă: Ilfov are 111,8 miliarde de, iar Timiș, 67,2 miliarde lei.

Județele în care afacerile aproape că lipsesc

Față de acum 5 ani, județul Mehedinți a rămas în coada clasamentului, atât în ceea ce privește cifra de afaceri a companiilor, cât și numărul acestora. Anul trecut, cele 3,6 mii de companii înregistrate în Mehedinți au avut o cifră de afaceri de doar 3 miliarde de lei. Topul celor mai slabe județe din punct de vedere economic este completat de Caraș-Severin, cu o cifră de afaceri a companiilor de 6,2 miliarde de lei, Vaslui, cu 6,42 miliarde de lei, Teleorman, cu 6,45 miliarde de lei, și Covasna, 6,51 miliarde de lei, potrivit analizei KeysFin Local Business.

Toate detaliile despre perfoamnețele economice la nivel național pe puteți citi pe Realitatea Financiară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here