Aleksei Navalnîi, invitat de Kremlin să revină în Rusia după ce a supraviețuit unei tentative de otrăvire

0
19

Kremlinul a transmis miercuri că Aleksei Navalnîi, principalul opozant rus, ieşit din spital la Berlin după ce a supravieţuit unei presupuse otrăviri cu Noviciok, este „liber” să revină în Rusia dacă îşi doreşte, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„În ceea ce priveşte întoarcerea sa la Moscova, el este liber, ca orice cetăţean rus, să o facă în orice moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.

„În orice caz, este foarte bine că pacientul este pe cale de a se vindeca. Îi urăm o recuperare rapidă”, a adăugat Peskov, care nu pronunţă niciodată numele opozantului, la fel ca și preşedintele Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a comentat şi un articol din cotidianul francez „Le Monde”, în care susţinea că Putin ar fi vorbit cu dispreţ despre Navalnîi în timpul unei discuţii cu președintele Emmanuel Macron şi ar fi afirmat că el (Navalnîi – n.red.) a mai simulat diverse boli în trecut şi că a comis acte ilegale.

Potrivit lui Peskov, „ziarul nu putea să aibă informaţii fiabile” despre subiectul acestei conversaţii şi există „numeroase inexactităţi în formularea” afirmaţiilor lui Putin.

„Nu putem crede că Palatul Elysee a divulgat deliberat presei înregistrarea conversaţiei dintre cei doi preşedinţi. Franţa nu poate face asta, nici măcar nu vrem să credem”, a adăugat el.

La 32 de zile de când a fost luat în îngrijire la Berlin în stare gravă în urma unei presupuse otrăviri cu Noviciok în Siberia, Aleksei Navalnîi a fost externat. Potrivit medicilor de la spitalul Charite, sunt șanse ca acesta să se recupereze complet.

Potrivit aliaţilor săi, el intenţionează acum să revină în Rusia, mai transmite AFP, potrivit Agerpres.

Moscova continuă la rândul său să pună la îndoială versiunea otrăvirii şi respinge orice responsabilitate. 

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, vechi oponent al preşedintelui Vladimir Putin, a intrat în comă indusă pe 20 august. Atunci, avionul cu care se reîntoarcea la Moscova, de la Tomsk, a aterizat de urgență în Omsk după ce și-a pierdut cunoștința. Prima ipoteză a fost legată de otrăvirea lui Navalnîi cu un ceai pe care l-ar fi băut în aeroportul din Tomsk înainte de a urca în avion. După două zile, liderul opoziției ruse a fost transportat în Germania. La începutul lunii septembrie se anunța că testele toxicologice realizate la un laborator militar din Germania au produs ”o dovadă fără echivoc”, și anume că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok . 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here